5 Cara Berkesan Untuk Bebas Dari Hutang

5 Cara Berkesan Untuk Bebas Dari Hutang

Posted on

Perlukan cara-cara mudah untuk bebaskan anda daripada belenggu hutang yang kelihatan seperti tiada kesudahannya?

Betul ke ada cara yang betul-betul boleh settle kan masalah hutang kita?

Memang parah lah kalau gaji-gaji tiap-tiap bulan anda tak merasa, apa taknya, semua duit belanja anda berakhir dengan MEMBAYAR HUTANG, HUTAN DAN HUTANG.

Apa yang membuatkan situasi anda jadi lebih kritikal dan kelihatan tiada penyelesaian apabila hutang yang sedia ada tak tertanggung anda tambah lagi dengan hutang lain. Aishhh, kenapa kejarkan gaya hidup mewah kalau hutang pun keliling pinggang?

Perlukan solusi kepada masalah anda? Pemberitahuan ada jawapannya!

Sebab entri pada hari ini fokus kepada tips-tips mudah untuk anda bebas daripada hutang. Nak tahu apa penyelesaian yang kami berikan?

Teruskan membaca!

5 Cara Berkesan Untuk Bebas Dari Hutang

MENGAPA MESTI BERHUTANG?

‘Hutang’ adalah satu fenomena yang menjadi asas di dalam kehidupan kita, tidak kiralah sama ada hutang itu hutang keperluan contohnya hutang pembayaran rumah bulan-bulanan dan hutang yang membebankan dimana kita berbelanja tanpa hala tuju dan hanya mengikut nafsu.

Zaman dunia penuh teknologi ini menjadikan fenomena berhutang itu sendiri sebagai watak utama untuk mendapatkan apa yang diingini, dek kerana terlalu ikut hati tanpa panduan akal yang rasional hutang menjadi beban dan menganggu sistem perbelanjaan kita sendiri.

Apa yang wajib dibayar menjadi lelongan dan hutang yang tidak penting menambah tekanan. Sudah pasti anda tercari-cari solusi kepada bebanan hutang yang mengganggu hidup anda.

5 Cara Berkesan Untuk Bebas Dari Hutang

 

5 CARA BERKESAN UNTUK BEBAS DARI HUTANG

Berikut 5 cara berkesan untuk membebaskan diri anda daripada belenggu hutang;

Tips 1: Kawal Pembelian

Sekiranya berhajat dihati untuk membeli gadjet idaman, kereta atau pun motor baru adalah lebih baik sekiranya anda menilai semula kehendak dan keperluan anda. Jangan kerana sibuk mengikuti perkembangan teknologi yang tidak akan berhenti berevolusi nafsu kehendak melebihi keperluan dalam berbelanja.

Situasi ini akan memerangkap diri anda untuk berhutang melebihi kemampuan. Sebaik-baiknya, anda rancang perbelanjaan anda dan beli barang tersebut secara tunai. Wujudkan tabung khas untuk barang yang anda ingin beli.

Contohnya,

wujudkan tabung gadjet atau tabung bercuti ke luar negara dan tetapkan sasaran anda. Kumpul duit untuk memiliki sesuatu daripada berhutang. Cukup sahaja jumlah yang anda perlukan, tidak perlu lagi pening fikir untuk hutang dan nikmati impian anda yang telah menjadi nyata.

Tips 2: Belanja Cara Berniaga

Pepatah ukur baju dibadan sendiri sesuai untuk mereka yang menggunakan prinsip biar bergaya asal papa. Belanjalah cara berniaga. Seorang peniaga membeli bila perlu sahaja dan mereka ini lebih pentingkan kepada profit.

Jangan berbelanja melebihi pendapatan anda dan kenal pasti sejauh mana anda mampu untuk berbelanja. Hidup biar dibawah kemampuan anda bukan ikut kemampuan apatah lagi kemahuan yang tidak terkawal.

Kawal emosi anda untuk berbelanja, sekiranya keadaan kewangan anda tidak mengizinkan, kurangkan aktiviti yang mampu membuatkan anda berhutang contohnya window shopping di portal-portal online.

Baca Juga :  Permohonan Bantuan Kecemasan MAIPk 2021 Secara Online

Lebih selamat sekiranya anda peka dengan keadaan kewangan anda dan hidup bersederhana daripada merana kerana hutang yang bertimbun.

Biar tak bergaya asal poket kita kaya.

Tips 3: Teknik Menabung Pakar

Didik diri dengan tabiat menabung daripada awal. Wang kecemasan hasil daripada tabungan anda akan menjadi dorongan anda untuk tidak berhutang. Wang kecemasan tersebut akan mengelakkan anda daripada berniat untuk membuat hutang yang baru.

Syarat untuk mewujudkan tabung kecemasan ialah elakkan untuk membuat hutang baru dan asingkan tabung jika mempunyai kehendak lain. Langkah ini dapat membantu anda untuk berfikir dahulu sebelum bertindak melulu.

Sekiranya bajet perbelanjaan anda pada bulan ini melebihi jumlah yang sepatutnya, wang kecemasan ini dapat membantu anda menyelesaikan masalah tersebut.

Gunakan wang kecemasan ini untuk situasi seperti kereta anda yang rosak, dan lain-lain situasi yang anda tidak dapat dijangka.

Malang itu tidak berbau jadi anda tidak perlu kelam kabut kerana anda sentiasa bersedia. Jadi apa lagi, mulalah menabung. Mulakan dengan sikit. Pasti tabungan anda banyak nanti.

Tips 4: Teknik Bajet

Senaraikan perbelanjaan bulanan anda dan kenal pasti barang-barang keperluan dan kehendak. Teliti dan kenal pasti jumlah wang yang anda belanjakan.

Dengan cara menyediakan bajet khas bulanan ini, dapat membantu anda mendisiplinkan diri untuk berbelanja kerana anda sentiasa peka dengan keadaan kewangan anda. Melalui penyediaan bajet ini juga anda dapat menghadkan atau mengurangkan perbelanjaan anda daripada perkara-perkara yang tidak perlu.

Cara ini lebih sistematik dan mudah untuk anda fahami. Elakkan mengejar cara hidup yang mewah dan membebankan diri kita dengan hutang sebaliknya biarlah kita hidup bersederhana tapi bebas daripada tekanan berhutang.

Tips 5: Teknik Tambah Pendapatan

Selain bergantung harap pada pendapatan makan gaji bulan-bulan anda, guna inisiatif baru untuk mendapatkan pendapatan sampingan. Sekiranya anda mempunyai kemahiran-kemahiran tertentu contohya dalam pembuatan kek dan pastri.

Mulalah jadikan kemahiran tersebut sebagai sumber pendapatan sampingan anda untuk membuat perniagaan online dan sebagainya. Gunakan IT dan teknologi masa kini untuk menjadi platform untuk anda memasarkan perniagaan anda.

Media sosial seperti Facebook dan Instagram adalah medium paling sesuai untuk anda memulakan perniagaan sebagai pendapatan sampingan. Hasil daripada pendapatan sampingan anda itu boleh menjadi ‘back up’ untuk pendapatan utama anda.

Untuk mulakan teknik tambah pendapatan ini memang sedikit sukar. Apa yang penting anda mesti mulakan. Bila sudah terbiasa pasti jadi mudah. Jika tiada satupun kemahiran, carilah idea cari duit di Google.

Tapi jangan pulak masuk skim cepat kaya tau!

5 Cara Berkesan Untuk Bebas Dari Hutang

KESIMPULAN

Sejujurnya, tiada tips yang paling berkesan yang dapat kita aplikasikan jika diri kita sendiri tidak bersungguh-sungguh untuk mengubah gaya hidup kita dalam berbelanja. Ianya bergantung kepada diri anda sendiri, semuanya bermula daripada ANDA..

Kami di Pemberitahuan berharap semoga tips-tips ini semua dapat membantu anda untuk menjadi mereka yang berhemah dalam berbelanja dan bebas daripada hutang.

Good luck!


Semakan Permohonan