Pemberitahuan » Panduan » Permohonan Skim Jaminan Kredit Perumahan (SJKP) 2020 Online

Permohonan Skim Jaminan Kredit Perumahan (SJKP) 2020 Online

Bagaimana cara nak buat Permohonan Skim Jaminan Kredit Perumahan (SJKP) 2020 Online? Anda nak impian memiliki rumah pertama menjadi nyata?

Banyak nya tanda tanya. Berita baiknya, Pemberitahuan mampu menjawab segala persoalan tersebut.

Anda nak tahu lebih lagi?

Teruskan membaca artikel kami hari ini Permohonan Skim Jaminan Kredit Perumahan (SJKP) 2020 Online. Segala maklumat asas yang anda perlukan ada disini.

Apa tunggu lagi? Jom!

Skim Jaminan Kredit Perumahan (SJKP)

Syarikat Jaminan Kredit Perumahan Berhad (SJKP Berhad) merupakan syarikat milik penuh Menteria Kewangan, diperbadankan pada 6 Disember 2007. Tujuan penubuhannya adalah bagi mengatasi masalah kesukaran yang dialami mereka yang tidak berpendapatan tetap, seperti petani dan peniaga kecil, dalam mendapatkan kemudahan kewangan bagi membeli rumah kediaman mereka.

Tahukah anda walaupun bergaji bersih RM1,000 sebulan, anda mampu membeli rumah sendiri di bawah Skim Jaminan Kredit Perumahan atau SJKP.

Dan menariknya lagi, pemohon yang tiada penyata pendapatan bulanan seperti nelayan, petani, operator kilang, peniaga kecil, pemandu teksi, dan pekerja am masih berpeluang memiliki rumah pertama berharga RM300,000 ke bawah melalui SJKP.

Terbaru, Bank Muamalat telah melancarkan skim Smart Mortgage-SJKP dengan peruntukkan sebanyak RM70 juta kepada 300 pelanggan yang akan menikmati pembiayaan 100% daripada harga belian.

Skim ini terbuka kepada semua warganegara Malaysia berumur 18 tahun ke atas. Tempoh pembiayaan perumahan SJKP sama seperti bank iaitu 35 tahun atau usia peminjam 65 tahun, mana-mana yang terdahulu.

 

Permohonan Skim Jaminan Kredit Perumahan SJKP 2020 Online 1 - Permohonan Skim Jaminan Kredit Perumahan (SJKP) 2020 Online

Permohonan Skim Jaminan Kredit Perumahan (SJKP) 2020 Online

Berikut adalah proses permohonan yang perlu anda lalui dan juga syarat kelayakan untuk memohon Rumah Skim Jaminan Kredit Perumahan (SJKP) ini:

PROSES PERMOHONAN RUMAH SKIM JAMINAN KREDIT PERUMAHAN (SJKP)

Proses permohonan / pendaftaran skim perumahan SJKP adalah seperti berikut:

 1. Mengenalpasti rumah yang ingin dibeli dan mendapatkan dokumen berkaitan seperti draf perjanjian jual beli / resit bayaran tempahan.
 2. Dapatkan surat pengesahan pendapatan daripada individu yang dibenarkan (Pegawai Kerajaan Kategori A, Pengerusi Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan Kampung (JKKK), Penghulu atau wakil yang terpilih). Surat itu hendaklah menyatakan nama, nombor kad pengenalan, sumber pendapatan, purata pendapatan bulanan, tempat perniagaan dan tempoh berniaga. Sila dapatkan dua surat berasingan sekiranya kedua-dua suami dan isteri mempunyai sumber pendapatan berasingan. Untuk kakitangan bergaji, sila bawakan penyata gaji dan penyata EPF.
 3. Menyediakan dokumen sokongan sumber pendapatan seperti penyata akaun simpanan, Lesen Perniagaan, Kad Pendaftaran Nelayan atau rumah geran tanah (untuk aktiviti pertanian) atau lain-lain dokumen sokongan aktiviti jual beli.
 4. Sila bawa semua dokumen yang dinyatakan dan mohonlah pembiayaan perumahan dimana-mana cawangan institusi-institusi kewangan yang terdekat yang menyertai skim jaminan ini.
Baca Juga :  Permohonan Giatmara 2022 Online: Pengambilan Pelatih Baru

Antara institusi kewangan yang terlibat ialah:

 • Affin Bank
 • Affin Islamic
 • Agro Bank
 • Alliance Bank
 • Alliance Islamic Bank
 • AmBank Group
 • AmIslamic Bank
 • Bank Islam
 • BSN
 • Bank Rakyat
 • Hong Leong Bank
 • Hong Leong Islamic Bank
 • Maybank
 • Maybank Islamic
 • Bank Muamalat

Permohonan mestilah dibuat di mana-mana cawangan institusi-institusi kewangan yang turut serta dalam skim ini dan bukan secara terus ke pejabat SJKP Berhad.

SYARAT KELAYAKAN PERMOHONAN (SJKP)

 1. Warganegara Malaysia berumur 18 tahun dan ke atas
 2. Berpendapatan tidak tetap seperti peniaga kecil, petani, pemandu teksi, nelayan dll atau berpendapatan tetap (tertakluk kepada RM200.0 juta yang pertama sahaja). Pinjaman bersama dibenarkan.
 3. Pembelian kali pertama rumah kediaman kos rendah / sederhana / mampu milik dan untuk didiami.
 4. Pembelian rumah kediaman baru/didalam pembinaan atau sedia ada atau lelongan.
 5. Pendapatan purata kasar minima RM1,000 sebulan.
 6. Mesti bermastautin di dalam lingkungan 20km daripada cawangan institusi kewangan tempat permohonan dibuat.
 7. Pembayaran bulanan kesemua pinjaman < 65% daripada pendapatan kasar.
 8. Rekod tunggakan CCRIS < 2 bulan bagi tempoh 12 bulan terkini.
 9. Tiada rekod-rekod negatif lain bagi tempoh 24 bulan terkini.

Skim Jaminan Kredit Perumahan hanya sah untuk pembelian rumah kos rendah dan sederhana, sama ada sedang dibina atau telah siap, rumah sedia ada daripada penjual atau lelongan. SJKP tidak menjamin pembiayaan perumahan untuk pembinaan rumah di atas tanah sendiri.

Untuk maklumat lanjut, sekiranya anda masih mempunyai sebarang persoalan tentang skim ini, anda boleh menghubungi pihak SJKP sendiri di talian 03-2096 5000 atau pergi pada pautan yang kami sediakan di bawah:

Hubungi Kami: Syarikat Jaminan Kredit Perumahan Berhad

KESIMPULAN

Pemberitahuan berharap artikel kami kali ini dapat membantu anda menjadikan impian anda untuk memiliki rumah pertama tercapai.

Apa tunggu lagi? Mohon sekarang!

TERIMA KASIH