Pemberitahuan » Semakan Online » Kerajaan » Permohonan Pinjaman Perumahan LPPSA 2020 Online

Permohonan Pinjaman Perumahan LPPSA 2020 Online

Bagaimana caranya untuk anda membuat permohonan pinjaman perumahan  LPPSA 2020 secara online?

Anda bercita-cita nak memiliki rumah idaman sendiri tapi tersenarai pula dalam CCRIS dan CTOS? Nama anda disenarai hitamkan? Apa yang anda perlu buat?

Pemberitahuan sediakan artikel khas hari ini untuk semua termasuk kepada anda yang menghadapi masalah di atas. Permohonan Pinjaman Perumahan  LPPSA 2020 Online akan membantu anda memiliki rumah idaman anda.

Anda berminat?

Apa Itu Pinjaman Perumahan LPPSA ?

LPPSA atau Lembaga Pembiayaan Perumahan Sektor Awam menyediakan bantuan khas buat penjawat awam yang ingin membeli rumah bernilai sehingga RM700,000.

Pembentangan Bajet 2018, memperlihatkan bahawa LPPSA telah mengemaskini dan melakukan penambahbaikan kemudahan pembiayaan mereka. Berikut antara inisiatif baru yang diperkenalkan LPPSA:

Inisiatif 1: Memasukkan yuran guaman berkaitan penyediaan perjanjian pembiayaan perumahan sebagai sebahagian daripada skop pembiayaan LPPSA.

 1. Kos yuran guaman tidak termasuk dalam jumlah kelayakan pembiayaan LPPSA dan adalah satu pilihan (option) kepada pemohon.
 2. Kos yuran guaman ini adalah terpakai untuk yuran guaman dan bayaran berkaitan dokumentasi pembiayaan/ pinjaman, tidak termasuk yuran urusan perjanjian jual beli (SPA) dan kos pindah milik.
 3. Jumlah insurans/ takaful gadai janji yang dilindungi adalah merangkumi jumlah kelulusan pembiayaan termasuk kos yuran guaman.

Inisiatif 2: Membenarkan pembiayaan perumahan bersama atau joint-loan daripada LPPSA, antara suami isteri atau anak-anak, dengan syarat semua pemohon adalah anggota perkhidmatan awam.

 1. Permohonan adalah tertakluk kepada syarat semua pemohon adalah anggota perkhidmatan sektor awam.
 2. Setiap pemohon bersama adalah penama di dalam Perjanjian Jual Beli dan permohonan hendaklah dikemukakan serentak.
 3. Kategori anak yang dibenarkan adalah anak kandung sahaja.

Inisiatif 3: Membenarkan pembiayaan perumahan bersama antara suami isteri atau anak-anak, dengan syarat, sekurang-kurangnya seorang pemohon adalah anggota perkhidmatan awam. Manakala pemohon bersama yang lain yang bukan anggota perkhidmatan awam perlu menggunakan pembiayaan institusi kewangan atau agensi yang mempunyai skim pembiayaan perumahan sendiri, yang bersetuju menjadi pemegang gadaian kedua.

 1. Sekurang-kurangnya seorang daripada pemohon adalah anggota kakitangan sektor awam.
 2. Pemohon bukan kakitangan sektor awam perlu menggunakan pembiayaan institusi kewangan atau agensi yang mempunyai skim pembiayaan perumahan sendiri dan bersetuju menjadi pemegang gadaian kedua.
 3. Pemohon perlu melantik peguam yang sama bagi urusan dokumen pembiayaan di LPPSA dan institusi kewangan yang berkaitan.
 4. Setiap pemohon bersama adalah penama di dalam Perjanjian Jual Beli dan permohonan hendaklah dikemukakan serentak.
 5. Kategori anak yang dibenarkan adalah anak kandung sahaja.
 6. Wang beza hendaklah diselesaikan terlebih dahulu melalui pengeluaran oleh institusi pembiaya.
Baca Juga :  Permohonan iSinar Surirumah KWSP Pengeluaran Akaun 1 2020

Permohonan Pinjaman Perumahan LPPSA 2020 Secara Online

Permohonan boleh dibuat menerusi portal rasmi LPPSA di https://sppb.lppsa.gov.my/v2/

Berikut adalah carta aliran proses di bawah untuk dapatkan gambaran lebih jelas bagaimana proses mendapatkan kelulusan pembiayaan perumahan LPPSA sektor awam.

carta alir - Permohonan Pinjaman Perumahan LPPSA 2020 Online

Faedah Pinjaman Perumahan LPPSA

1. Pinjaman Perumahan sehingga 100% Pembiayaan.

 • Contoh pinjaman LPPSA : Harga rumah RM 300,000. Jumlah pembiayaan perumahan juga sehingga RM 300,000.
 • Contoh Loan Bank : Harga rumah RM300,000. Jumlah pembiayaan maksimum sehingga 90% iaitu RM 270,000. Selebihnya harus dibayar dengan bayaran deposit.
 • Kesimpulan : Kita perlu menyediakan bayaran 10% untuk rumah berharga RM 300,000 iaitu RM 30,000.

2. Kadar Faedah atau Interest 4% tetap

 • Pinjaman LPPSA : 4% Interest ataupun Kadar Faedah Setahun.
 • Pinjaman Bank : 4 hingga 7%. Kadar peratusan bank bergantung pada harga rumah. Makin tinggi harga rumah yang dibeli, makin rendah kadar faedah bank dikenakan.
 • Kadar Bank bergantung pada sistem BLR (Base Lending Rate iaitu Base Rate + p.a)
 • Kesimpulan : Kadar Faedah Pinjaman LPPSA sangat rendah dan tetap. Ianya merupakan tawaran yang sukar didapati dari mana mana bank di Malaysia.

3. Tempoh pinjaman (loan tenure)

 • Pinjaman LPPSA : Pinjaman selama 30 tahun (bagi rumah LPPSA pertama), 25 tahun (bagi rumah LPPSA kedua) dan boleh membuat pinjaman perumahan sehingga usia peminjam mencapai 90 tahun

Prosedur Bina Rumah Melalui Pembiayaan LPPSA

Klik pada link yang kami sediakan di bawah ini untuk maklumat lebih lanjut:

PINJAMAN KERAJAAN LPPSA

Cara Memohon Pinjaman Perumahan Kerajaan LPPSA 2020 scaled - Permohonan Pinjaman Perumahan LPPSA 2020 Online

KESIMPULAN

Kami berharap bahawa perkongsian kami kali ini dapat membantu anda memperoleh maklumat mengenai LPPSA dan Permohonan Pinjaman Perumahan LPPSA 2020 secara Online serta berusaha untuk memastikan anda dapat memiliki rumah idaman anda. Jangan Lupa Kongsikan artikel ini pada rakan – rakan dan sanak saudara anda

Selamat berjaya kami ucapkan!

TERIMA KASIH