Pemberitahuan » Panduan » Permohonan Bantuan Zakat Rumah Sewa MAIWP 2020

Permohonan Bantuan Zakat Rumah Sewa MAIWP 2020

Permohonan Bantuan Zakat Rumah Sewa MAIWP 2020? Bagaimana? 

Macam mana bantuan ini dapat meringankan beban anda?

Kalau anda berminat teruskan membaca entri baru kami di Pemberitahuan hari ini!

Memiliki rumah sendiri atau kediaman sewa yang selesa adalah impian setiap keluarga yang ada di Malaysia. Sayangnya, keadaan ekonomi yang tidak stabil kadang-kala tidak mengizinkan anda memberikan yang terbaik untuk mereka.

Apa yang perlu anda lakukan untuk menjadi impian anda menjadi nyata?

Permohonan Bantuan Zakat Rumah Sewa MAIWP 2020 memberikan anda peluang untuk memberikan tempat tinggal yang terbaik untuk yang tersayang. Macam mana? Semuanya ada disini, kami merangkumkan segala maklumat yang anda perlukan.

Macam mana nak mohon?

Jom baca!

APA ITU GOLONGAN ASNAF?

Bagi menentukan asnaf yang layak menerima bantuan zakat di Wilayah Persekutuan, Bahagian Baitulmal telah menggunakan takrifan asnaf berpandukan kepada Mesyuarat Jawatankuasa Hukum Syarak Wilayah Persekutuan kali ke-51 pada 13 Mac 1999.

 1. FAKIR
  Seorang yang tidak mempunyai sebarang harta atau pekerjaan atau menerima pendapatan daripada sumber-sumber lain tetapi jumlahnya tidak sampai 50% daripada had kifayah untuk keperluan asas dirinya dan tanggungannya.
 2. MISKIN
  Seorang yang mempunyai pekerjaan atau pendapatan yang melebihi 50% tetapi tidak mencapai had kifayah untuk keperluan asas dirinya dan tanggungannya.
 3. AMIL
  Mereka yang dilantik secara langsung oleh pemerintah dan ulul amri samaada individu atau organisasi bagi mengurus dan mentadbir hal ehwal zakat termasuk pemungutan, pengagihan, pengurusan kewangan dan sebagainya.
 4. MUALLAF

Pemberian Zakat kepada Asnaf Muallaf Bukan Islam Yang Cenderung Ke Arah Islam

 • Pandangan Pengikut Mazhab Syafi’e dan Maliki- Muallaf Kafir musyrikin harus menerima agihan zakat yang memujuk hati mereka supaya cenderung kepada agama Islam.
 • Pengagihan zakat kepada orang bukan Islam melalui kod Muallaf dan wajar diberikan jumlah yang sama kepada golongan beragama Islam dan bukan beragama Islam.

AL-RIQAB
Orang Islam yang dibelenggu atau dieksploitasi dari aspek pemikiran, harta benda, kekuasaan dan kebebasan yang tidak mampu membebaskan dirinya daripada belenggu tersebut.

AL-GHARIMIN
Golongan yang berhutang untuk memenuhi keperluan asas bagi kemaslahatan diri, keluarga dan tanggungannya atau masyarakat serta individu yang ditimpa musibah dan hutang yang dibenarkan oleh hukum syarak.

FISABILILLAH
Mana-mana orang atau pihak yang melibatkan diri dalam sesuatu aktiviti untuk menegak, mempertahan dan mendakwahkan agama Islam serta kebajikannya.

IBNU SABIL
Mana-mana orang dalam perjalanan bagi maksud-maksud yang diluluskan oleh syarak dari mana-mana negeri atau negara yang memerlukan bantuan.

Permohonan Bantuan Zakat Rumah Sewa MAIWP 2020

Jelasnya Mohon Bantuan Deposit & Bayaran Rumah Sewa MAIWP 2020 ini diadakan untuk memastikan hak asasi anda sebagai manusia untuk memiliki rumah yang selesa tercapai. Ia khususnya untuk membantu golongan asnaf yang memerlukan ini menjalani kehidupan dengan baik dan sempurna dengan mendiami rumah yang selamat dan selesa

Baca Juga :  Kemaskini Status BPN 2.0: Status Perkahwinan & Akaun Bank Online

Ini merupakan langkah baik yang disediakan oleh MAIWP untuk anda yang betul-betul memerlukan bantuan seperti ini. Ayuh sama-sama kita rebut peluang keemasan ini.

Berikut kami sediakan maklumat asas berkenaan Permohonan Bantuan Zakat Rumah Sewa MAIWP 2020:

SYARAT UMUM PERMOHONAN

 • Beragama Islam
 • Warganegara Malaysia
 • Bermastautin di Wilayah Persekutuan tidak kurang dari (1) satu tahun dan masih menetap di Wilayah Persekutuan
 • Tertakluk kepada pengiraan Had al-Kifayah (anda boleh rujuk pada link yang diberikan di bawah untuk pengiraan kelayakan Had al-Kifayah ini:

Kira kelayakan Had al-Kifayah

Apa Itu Kelayakan Had Kifayah?

Apa sebenarnya Had Kifayah ni?

Had Kifayah ni adalah suatu garisan kecukupan bagi seseorang individu atau bagi sesebuah keluarga.

Had al-kifayah merujuk kepada suatu garisan, had atau kadar keperluan asas minimum.

Penilaian yang dibuat dalam menentukan had kifayah ini merangkumi enam ( 6 ) aspek iaitu perlindungan, makanan, pakaian, perubatan, pendidikan dan pengangkutan.

Penilaian ini dibuat berdasarkan kepada nas-nas yang digunapakai oleh ulama Islam di dalam menentukan keperluan asasi manusia.

BORANG DAN DOKUMEN PERMOHONAN YANG DIPERLUKAN

BORANG PERMOHONAN

Untuk borang permohonan  skim bantuan persekolahan, sila klik di laman yang kami sediakan dibawah untuk memuat turun borang tersebut:

DOKUMEN-DOKUMEN TAMBAHAN

Dokumen-dokumen tambahan adalah seperti yang tertera di Senarai Semak Bantuan. Untuk muat turun borang senarai semak, sila muat turun di Senarai Semak Skim Bantuan Persekolahan.

Kepilkan Senarai Semak di depan Borang Permohonan.

Dokumen seperti yang tertera di senarai semak ialah:

 1. Borang permohonan
 2. Satu keping gambar pemohon berwarna berukuran passport (menutup aurat bagi perempuan)
 3. Satu salinan kad pengenalan
  • Pemohon
  • Suami
  • Isteri
  • Anak-anak (tidak termasuk yang telah berkahwin / bekerja). Bagi anak angkat perlu disertakan bersama dengan surat pengangkatan Jabatan Pendaftaran Negara atau disertakan bersama akuan sumpah penjagaan.
 4. Satu salinan penyata gaji / pencen / PERKESO.
  • Bagi yang tiada slip gaji, perlu mengemukakan surat akuan sumpah pendapatan terkini suami dan isteri yang dikeluarkan oleh Pesuruhajaya Sumpah.
 5. Satu salinan surat tawaran menyewa rumah dari agensi berkaitan
 6. Satu salinan kad pengenalan pemilik rumah (permohonan sewaan individu)
 7. Satu salinan surat penjanjian sewaan (permohonan sewaan individu)
 8. Satu salinan penyata akaun / surat pengesahan akaun Bank Islam Malaysia Berhad (BIMB) yang menunjukkan maklumat pemilik rumah dan transaksi terakhir / terkini.

DOKUMEN-DOKUMEN KHAS/TAMBAHAN

Capture 7 - Permohonan Bantuan Zakat Rumah Sewa MAIWP 2020

DIMANA PERLU ANDA HANTAR PERMOHONAN?

KAUNTER PERMOHONAN

Borang permohonan yang telah siap diisi dan disertakan dengan dokumen yang diperlukan, boleh dihantar dengan hadir sendiri ke kaunter –kaunter Baitulmal MAIWP

1. Cawangan UTC Pudu Central
Jalan Pudu,
55100 Kuala Lumpur.
Tel: 03 20702004

2. Cawangan Parlimen Batu
Jalan Ipoh,
51200 Kuala Lumpur.
Tel: 03 62596905

3. Cawangan Parlimen Bandar Tun Razak
Pusat Perniagaan Danau Lumayan,
Jalan Danau Lumayan,
56000 Kuala Lumpur.
Tel: 03 91910116

4. Cawangan Parlimen Putrajaya
Aras 7, Blok E2, Kompleks E,
62502 Putrajaya.
Tel: 03 88842627

5. Cawangan Parlimen Wangsa Maju
Jalan Wangsa Delima 13,
53300 Kuala Lumpur

6. Cawangan Parlimen Seputih
Medan Klang Lama,
58100 Kuala Lumpur

KESIMPULAN

Kami berharap semoga perkongsian ini memberi manfaat kepada ramai mereka yang memerlukan di luar sana.

Kongsikan artikel Permohonan Bantuan Zakat Rumah Sewa MAIWP 2020 ini kepada ahli keluarga dan rakan-rakan yang lain bagi membantu meringankan beban mereka.

Selamat maju jaya kami ucapkan!