Pemberitahuan » Informasi » Geran Khas Prihatin 2.0: Semakan Permohonan GKP : Geran Khas Prihatin

Geran Khas Prihatin 2.0: Semakan Permohonan GKP : Geran Khas Prihatin

Semakan Permohonan Geran Khas Prihatin (GKP)

Berita baik untuk anda khususnya pemilik PKS yang terjejas akibat Perintah Kawalan Pergerakan (PKP), Semakan Permohonan Geran Khas Prihatin Kini Dibuka !

Kami di Pemberitahuan menyediakan maklumat mengenai Permohonan dan semakan Geran Khas Prihatin (GKP)

 Apa Itu Geran Khas Prihatin LHDN (GKP) Untuk PKS ?

Semenjak Wabak Covid-19 yang melanda negara disusuli dengan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) sudah semestinya menjejaskan ekonomi masyarakat dan negara. Semua aktiviti dagangan terhenti dan tiada aliran tunai buat peniaga-peniaga.Bagi meringkan beban khususnya pemilik Perusahaan Kecil dan Sederhana (PKS) mikro di Malaysia, kerajaan amat bertimbang rasa dan mengambil berat  keadaan golongan ini dengan menyediakan Geran Khas Prihatin (GPK).

Inisiatif Geran Khas Prihatin ini telah diumumkan oleh Perdana Menteri ketika pembentangan Pakej Rangsangan Ekonomi Prihatin Rakyat (PRIHATIN Tambahan) pada 6 April yang lalu. GKP yang akan dikawal selia oleh Lembaga Hasil Dalam Negeri Malaysia (LHDNM) telah mensasarkan lebih 700 000 PKS mikro di seluruh Malaysia yang akan menikmati manfaat ini.

Dengan peruntukan kesuluruhan berjumlah RM2.1 bilion, Geran Khas Prihatin ini diharap dapat membantu meringankan beban kewangan perniagaan para pengusaha dalam industri PKS mikro yang terjejas akibat wabak COVID-19.

Cara Permohonan GKP Untuk PKS

Kami kongsikan kepada anda syarat-syarat permohonan, tarikh dan cara permohonan, kadar bayaran dan beberapa maklumat lain lagi buat rujukan semua:

SYARAT KELAYAKAN UNTUK PERMOHONAN GKP

  1. Pemohon perlulah berstatus warganegara Malaysia
  2. Pemohon adalah mereka yang menjalankan Perusahaan Kecil & Sederhana (PKS) mikro seperti berikut:
    – Jumlah jualan atau perolehan tahunan kurang daripada RM300,000
    – Jumlah pekerja kurang daripada lima (5) orang iaitu tidak termasuk pemilik
  3. Mestilah berdaftar dengan Lembaga Hasil Dalam Negeri Malaysia (LHDNM) atau Pihak Berkuasa Tempatan (PBT) atau Suruhanjaya Syarikat Malaysia (SSM) sebelum atau pada 31 Disember 2019
  4. Masih lagi aktif menjalankan perniagaan semasa permohonan dibuat
  5. Semakan silang data dengan agensi yang dilantik oleh Kementerian Kewangan Malaysia

NOTA:

Bagi yang berdaftar dengan agensi kerajaan contohnya SSM dan PBT tetapi tidak berdaftar dengan LHDNM, masih layak memohon Geran Khas PRIHATIN dengan mengisikan butiran pendaftaran perniagaan di borang permohonan online semasa memohon.

CARA MEMOHON GKP/ DAFTAR GERAN KHAS PRIHATIN (GKP) ONLINE

Sekiranya anda menepati semua syarat-syarat yang ditetapkan di atas, anda boleh langkah seterusnya iaitu permohonan secara online.

BORANG PERMOHONAN GKP ONLINE

Permohonan boleh dilakukan secara online sahaja menerusi pautan yang disediakan LHDNM seperti yang telah kami sediakan di bawah:

Borang Permohonan Geran Khas PRIHATIN (GKP)

Ingin kami maklumakan disini, borang permohonan ini diaktifkan pada 1 Mei 2020, jam 900 pagi dan permohonan secara manual tidak akan diterima.

Baca Juga :  Permohonan Bantuan Zakat Pelajar IPT (UiTM) 2022 Online

MAKLUMAT TARIKH PERMOHONAN GERAN KHAS PRIHATIN (GKP)

TARIKH DIBUKA : 1 MEI 2020

TARIKH DITUTUP: 15 MEI 2020

KADAR BAYARAN GERAN KHAS PRIHATIN (GKP) YANG DIBERIKAN

Geran Khas Prihatin Adalah RM 3,000 sahaja Secara One Off

SEMAKAN PERMOHONAN GKP ONLINE

Semakan Geran Khas Prihatin - Geran Khas Prihatin 2.0: Semakan Permohonan GKP : Geran Khas Prihatin

Pemohon yang telah membuat permohonan boleh menyemak keputusan permohonan GKP anda bermula pada minggu pertama Jun 2020.

Permohon yang diterima permohonannya akan menerima bayaran dijangka pada bulan Jun 2020.

Semakan status permohonan anda boleh dibuat melalui pautan yang kami sediakan di bawah:

Semakan Keputusan Geran Khas PRIHATIN 

NOTA:

Kaedah pembayaran geran adalah secara kredit ke akaun bank pemohon yang layak dan akaun bank anda mestilah aktif.

SOALAN LAZIM BERKAITAN GERAN KHAS PRIHATIN (GKP)

[sc_fs_multi_faq headline-0=”p” question-0=”S1: Apakah Geran Khas PRIHATIN?” answer-0=”J1: Geran Khas PRIHATIN (GKP) adalah bantuan kewangan secara one-off berjumlah RM3,000 kepada Perusahaan Kecil & Sederhana (PKS) mikro yang berkelayakan bagi meringankan beban kewangan perniagaan mereka yang terjejas akibat wabak COVID-19.” image-0=”” headline-1=”p” question-1=”S2: Siapakah yang layak memohon Geran Khas PRIHATIN?” answer-1=”J2: 1. Pemohon mestilah berstatus warganegara Malaysia; dan 2. Pemohon yang menjalankan Perusahaan Kecil & Sederhana (PKS) mikro seperti berikut: – Jumlah jualan atau perolehan tahunan kurang daripada RM300,000; dan – Jumlah pekerja kurang daripada 5 orang, tidak termasuk pemilik; dan 3. Berdaftar dengan Lembaga Hasil Dalam Negeri Malaysia (LHDNM) atau Pihak Berkuasa Tempatan (PBT) atau Suruhanjaya Syarikat Malaysia (SSM) sebelum atau pada 31 Disember 2019; dan 4. Masih aktif menjalankan perniagaan semasa permohonan dibuat; dan 5. Semakan silang data dengan agensi yang dilantik oleh Kementerian Kewangan Malaysia.” image-1=”” headline-2=”p” question-2=”S3: Berapakah nilai Geran Khas PRIHATIN?” answer-2=”J3: Jumlah nilai Geran Khas PRIHATIN adalah RM3,000 yang akan dibayar secara one-off.” image-2=”” headline-3=”p” question-3=”S4: Bagaimanakah memohon Geran Khas PRIHATIN?” answer-3=”J4: Permohonan boleh dibuat secara dalam talian melalui Portal GKP (https://gkp.hasil.gov.my) yang disediakan oleh LHDNM. Permohonan secara manual tidak akan diterima.” image-3=”” headline-4=”p” question-4=”S5: Bilakah tarikh permohonan Geran Khas PRIHATIN bermula?” answer-4=”J5: Permohonan Geran Khas PRIHATIN dibuka mulai 1 Mei 2020 hingga 15 Mei 2020.” image-4=”” headline-5=”p” question-5=”S6: Bilakah keputusan permohonan boleh diketahui?” answer-5=”J6: Pemohon boleh menyemak keputusan permohonan bermula pada minggu pertama Jun 2020.” image-5=”” headline-6=”p” question-6=”S7: Saya berdaftar dengan agensi kerajaan (contohnya SSM dan Pihak Berkuasa Tempatan) tetapi tidak berdaftar dengan LHDNM, adakah saya layak memohon Geran Khas PRIHATIN?” answer-6=”J7: Layak. Pemohon hendaklah mengisikan butiran pendaftaran perniagaan di borang permohonan dalam talian semasa memohon.” image-6=”” headline-7=”p” question-7=”S8: Bilakah tarikh pembayaran Geran Khas PRIHATIN akan dibuat?” answer-7=”J8: Pembayaran dijangka akan dibuat pada bulan Jun 2020.” image-7=”” headline-8=”p” question-8=”S9: Bagaimanakah kaedah bayaran Geran Khas PRIHATIN dilaksanakan?” answer-8=”J9: Pembayaran akan dikreditkan ke akaun bank pemohon yang layak. Akaun bank mestilah aktif.” image-8=”” count=”9″ html=”true” css_class=””]

Maklumat Lanjut 

Jika anda mempunyai pertanyaan lanjut atau menghadapi sebarang masalah, sila hubungi:

Kesimpulan Semakan Permohonan GKP : Geran Khas Prihatin

Inisiatif yang diberikan oleh pihak kerajaan dalam membantu golongan PKS menunjukkan bahawa golongan ini terus dilindungi dan dibantu bagi memastikan kelansungan hidup yang lancar dan meringankan beban mereka yang benar-benar memerlukan. Semoga artikel mengenai geran khas prihatin (GKP) ini dapat memberi manfaat kepada anda. Sebar-sebarkan artikel kepada ahli keluarga dan rakan-rakan anda yang lain.