Pemberitahuan » Panduan » Cara Permohonan Rumah Program Perumahan Rakyat Termiskin (PPRT)

Cara Permohonan Rumah Program Perumahan Rakyat Termiskin (PPRT)

Bagaimana cara untuk anda dapatkan borang permohonan Rumah Program Perumahan Rakyat Termiskin (PPRT)? Banyak pertanyaan yang masih belum terjawab?

Mujur kami mampu menyelesaikan segala persoalan anda!

Artikel kami pada kali ini kami sediakan khas untuk anda Cara Permohonan Rumah Program Perumahan Rakyat Termiskin (PPRT). Kami sertakan sekali segala maklumat penting yang perlu anda ambil tahu agar dapat memudahkan segala urusan permohonan anda nanti.

Teruskan membaca artikel kami!

Projek Perumahan Rakyat Termiskin (PPRT)

Projek Perumahan Rakyat Termiskin (PPRT) merupakan satu inisiatif dari kerajaan Malaysia untuk membantu rakyat Malaysia yang tinggal di pedalaman yang miskin dan daif untuk membaiki rumah mereka. Kebanyakkan mereka sudah terlalu uzur dan tua, rumah yang didiami mereka dibina pada tahun 1960-an dahulu yang diperbuat daripada kayu dan ada yang tiada bekalan air dan elektrik.

Program ini telah diilhamkan oleh bekas Timbalan Perdana Menteri iaitu Datuk Seri Anwar Ibrahim pada tahun 1995 namun dilaksanakan sekarang.

Konsep yang diketengahkan melalui program ini adalah menyediakan bantuan kewangan dan pengurusan bagi membolehkan pemohon memiliki rumah yang selamat dan selesa untuk mereka tinggal. Melalui PPRT ini juga kerajaan akan membantu mereka yang tidak mempunyai rumah sendiri tetapi mempunyai tanah.

Pemohon yang menyewa atau menumpang tanah milik orang lain atau milik kerajaan juga boleh mendapat manfaat dengan membuat surat bertulis.

Cara Permohonan Rumah Program Perumahan Rakyat Termiskin (PPRT)

Kami kongsikan cara untuk membuat permohonan PPRT untuk panduan anda. Turut kami kongsikan adalah kumpulan sasar yang layak menerima bantuan PPRT dan lain-lain maklumat berkaitan untuk rujukan anda;

CARA PERMOHONAN PROJEK PERUMAHAN RAKYAT TERMISKIN (PPRT)

Sila layari pautan yang kami sediakan di bawah untuk muat turun borang permohonan PPRT:

Baca Juga :  Semakan Keputusan STPM Semester 1 2022 Online

BORANG PERMOHONAN PPRT

 1. Lengkapkan borang permohonan selengkapnya bersama dokumen sokongan yang diperlukan
 2. Permohonan yang sudah lengkap hendaklah dihantar ke Focus Group Pembasmian Kemiskinan Daerah /Lembaga Kemajuan Wilayah(LKW)
 3. Bagi pemohon yang menyewa atau menumpang tanah milik orang lain mestilah mengisi borang kebenaran menggunakan tanah seperti pautan di bawah:

Borang Kebenaran Menggunakan Tanah Milik PPRT

KUMPULAN SASAR LAYAK MOHON PPRT

Kumpulan sasar PPRT adalah Ketua Isi Rumah (KIR) miskin tegar dan miskin yang ditentukan berdasarkan Pendapatan Garis Kemiskinan (PGK) namun keutamaan akan diberikan kepada kumpulan sasar:

 1. Warga emas (umur 65 tahun ke atas), uzur dan orang kurang upaya
 2. Ibu atau bapa tunggal yang ada tanggungan yang ramai
 3. Mangsa bencana alam seperti taufan, ribut, kebakaran dan banjir

SKOP BANTUAN PPRT

Kawasan liputan PPRT mestilah luar bandar atau kawasan yang telah diputuskan kerajaan. Skop bantuan adalah seperti berikut:

 1. Bina baru-Bantuan akan diberikan kepada pemohon yang tidak memiliki rumah atau mendiami rumah yang uzur dan tidak selamat dan tidak sesuai untuk dibaiki
 2. Baik pulih-Bantuan akan diberikan kepada pemohon yang memiliki rumah yang baik dan boleh dibaiki sahaja. Skop bantuan baik pulih hanya melibatkan komponen asas rumah dan tidak termasuk kerja-kerja membina/baik pulih bahagian luar rumah seperti pagar, garaj perigi dan lain-lain

KAEDAH PELAKSANAAN

 1. Pelantikan kontraktor kelas F/ G1 oleh agensi peneraju mengikut prosedur kewangan semasa
 2. Peraturan kewangan semasa
 3. Gotong-royong

MAKLUMAT LANJUT

Sebarang pertanyaan berkaitan permohonan boleh dibuat dengan melayari pautan yang kami sediakan dibawah:

Laman Sesawang Rasmi Kementerian Pembangunan Luar Bandar

Laman Facebook Rasmi Kementerian Pembangunan Luar Bandar

KESIMPULAN

Diharapkan perkongsian kami kali ini dapat membantu anda dalam proses permohonan Projek Perumahan Rakyat Termiskin (PPRT) ini.

Sekiranya anda mempunyai ahli keluarga, saudara mara atau rakan-rakan yang layak menerima bantuan PPRT ini bantu mereka dan maklumkan pada pihak yang berkenaan bagi memudahkan segala urusan.

Pemberitahuan mengucapkan selamat berjaya kepada anda yang membuat permohonan.

TERIMA KASIH